UPDATE: Evenement: bekijk de maansverduistering van 27 juli op het Duigemhof.

Maansverduistering16_9

Op de avond van 27 op 28 juli kunnen we in België genieten van een volledige maansverduistering. Echter zullen veel mensen dit niet opmerken, wegens de lage stand van de maan en de grote hoeveelheid lichtvervuiling die we in de dorpskernen hebben. Als vierkantshoeve in een open omgeving hebben we het privilege om dit natuurwonder goed te kunnen bekijken. Daarom hebben we beslist om, tijdens de maansverduistering, het erf gratis beschikbaar te maken voor geïnteresseerden. Zo sta jij in de beste positie als het schouwspel begint.

UPDATE 19/07: We hebben de binoculair vannacht getest op de maan, en konden dit beeld vastleggen. Alles is op dit moment aanwezig om de maansverduistering prachtig in beeld te brengen. We duimen voor een heldere nacht!

37B30BA0-BA4D-455B-8F3F-28A80920603B

UPDATE 11/07: Op het evenement zelf zal een 88mm binoculair aanwezig zijn. Deze binoculair werd beschikbaar gesteld via de Volkssterrenwacht Mira.

IMG_8805+8813_0.img_assist_custom

Wat voorzien we?

Het Duigemhof voorziet de ideale locatie in de buurt van Herent om de verduistering te bewonderen. Er zal langs onze kant geen drank of eten aangeboden worden. Stoelen kunnen in beperkte mate voorzien worden.

Je bent vrij om zelf voeding mee te nemen, al vragen we om afval te deponeren in de vuilniszakken die aanwezig zullen zijn. Dekentjes, eigen stoelen, je favoriete sterrenkijker of verrekijker: het is allemaal welkom op het event.

Wat is een maansverduistering?

Een maansverduistering treedt op als de Aarde zich recht tussen de Zon en Maan zet. De maan wordt bijgevolg dus in de Aardse schaduw gezet. Als het omgekeerde gebeurd spreken we van een zonsverduistering. Bij een totale maansverduistering, zoals we deze in juli zullen zien, kan de maan een rode tint krijgen. Dit komt omdat het licht van de zon in de atmosfeer van de Aarde gebroken en gebogen wordt. Blauw licht wordt nagenoeg volledig opgenomen in onze atmosfeer (moest je je afvragen waarom de lucht op Aarde blauw is), terwijl het rode licht afgebogen zal worden en op de maan zal schijnen. Meer info over dit verschijnsel kan gevonden worden in deze brochure.

Tijdsindeling van het event

We ontvangen je graag vanaf 21.00 op het Duigemhof zelf. Parkeerplaatsen zijn zeer beperkt, dus we vragen om (indien mogelijk) met de fiets of te voet te komen, of te carpoolen. Tussen 21.30 en 22.00 gaat de maan stilaan in het zuidoosten boven de horizon komen te staan, reeds volledig verduisterd. Iets later zal ook Mars als heldere oranje stip onder de Maan tevoorschijn komen. Om 23.15 is de totaliteit van de maansverduistering voorbij, en zal de maan wegtrekken uit de schaduw van de Aarde. De rode kleur verdwijnt. Een half uur later, om 23.45 ronden we het evenement af en gaan we naar huis.

Wat als het bewolkt is of gaat regenen?

Bij de voorspelling van zwaarbewolkt weer of neerslag zal het evenement geannuleerd worden. Bij lichte bewolking zal het evenement doorgaan.

Hoe schrijf ik me in?

We houden graag bij hoeveel mensen we verwachten, zodat we ons optimaal kunnen voorbereiden. Daarom kan je een inschrijving doorvoeren via mail of via ons Facebook-event. We voorzien een lokale verrassing voor elk ingeschreven gezin.

Geef een reactie