Hoe bereik je Herent met de fiets?

Fietswiel Duigemhof

We weten al langer dat met de wagen naar het werk gaan garant staat voor stress en, zeker rondom de steden, tijdverlies. Als antwoord groeide het aantal fietsende werknemers op het Duigemhof hierdoor explosief, waardoor wij genoodzaakt waren om onze fietsenstalling uit te bereiden. Nu we de ruimte hebben willen we het gebruik van de fiets een warm hart toedragen, en geven we graag de beste routes mee om naar het Duigemhof te komen.

De Vlaamse Provincies hebben in 2016 de handen in elkaar geslagen om een netwerk van zogenaamde fietssnelwegen uit te bouwen. Dit zijn routes waarop fietsers veilig en ongestoord van stad naar stad kunnen gaan. Doordat deze routes verkeersluw of zelfs helemaal verkeersvrij zijn kan je de stress van in de file te staan achterwege laten.

Hoewel de meeste fietssnelwegen nog in opbouw zijn lichten we graag alvast de routes toe die je tot aan het Duigemhof brengen. Een kaart van alle fietssnelwegen in Vlaanderen kan je vinden op de website fietssnelwegen.be.

F3 Leuven – Brussel (75% voltooid)

Deze fietssnelweg brengt je tot aan het station in Herent, vanwaar het nog een vijftal minuutjes fietsen is tot aan het Duigemhof. Vanuit Leuven is deze fietssnelweg volledig afgewerkt. Enkel vanuit Brussel zijn er enkele stukken nog in aanleg, al kan je de route uiteraard met de fiets al berijden! De route loopt naast de hogesnelheidslijn, wat er ook voor zorgt dat het hoogteverschil over het hele traject nagenoeg onbestaande is. Ideaal dus als je de stress rond Leuven en Brussel beu bent.

F8 Leuven – Mechelen (100% voltooid)

Vanuit Mechelen kan je de F8 nemen, die grotendeels langs de Leuvense Vaart loopt. Deze vlakke,  grotendeels autoluwe verbinding is helemaal afgewerkt en klaar om jou te verwelkomen. Aan te raden is om de fietssnelweg te volgen tot de brug van Kampenhout, en daar af te slagen naar de Leuvensesteenweg (N26). Deze route brengt je rechtstreeks Herent binnen, waarna je via de René Eversstraat naar het Duigemhof kan afslaan. Handig!

F24 Leuven – Tienen (10% voltooid)

Ok, er is nog wat werk aan deze route, maar eens hij klaar is zal hij perfect aansluiten op de F3, waar we eerder al enthousiast over geschreven hebben. Ook hier is het plan om de spoorlijn Tienen-Leuven te volgen, waardoor ook dit een vlakke en (indien mogelijk) autovrije fietssnelweg moet worden.

F25 Leuven – Aarschot (25% voltooid)

Ten slotte hebben we nog de route tussen Leuven en Aarschot, die voor een groot deel nog aan te leggen is. Ook deze route connecteert vlotjes met de F3 en F8 waar we het eerder al over hadden. Verder loopt deze vlakke route gelijk met de spoorweg Aarschot-Leuven, en zal je dus ook hier met sprekend gemak de verplaatsing kunnen maken.

figuui.jpg
Je herkent de fietssnelwegen aan hun opvallende logo.

De GPS

Woon je een beetje uit de richting, of wil je graag alternatieve routes bekijken? Sommige GPS-systemen kunnen al specifieke routes uitstippelen voor fietsers. Werk je liever met een App op je smartphone? Geen probleem! De app van Google Maps (downloadbaar voor zowel Android als iOS) geeft je een enorm goede begeleiding om met de fiets van punt A naar punt B te komen.

Heb je nog een excuus?

Je stressniveau onderweg zal, vergeleken met de wagen, veel lager liggen, en files vormen geen probleem. Voor de planeet is het daarbovenop een zegen dat jij je wilt voortbewegen zonder daarbij fossiele brandstoffen te gebruiken. Met de fiets gaan werken is dus goed voor jou én goed voor de planeet. Wat houd je dan nog tegen?

Pak je fiets. Tot snel op het Duigemhof?

Geef een reactie