Naast bedrijven helpt het Duigemhof ook bijen zich te versterken.

Bijenkasten DuigemhofDe bij zoals wij ze kennen is verantwoordelijk voor de bestuiving van een groot aantal planten, groenten en fruit. Indirect blijkt de bij een groot aandeel te hebben in de keten van al het menselijke voedsel. Toch hebben de bijen het moeilijk, onder andere door een gebrek aan bloeiende planten. Met het Duigemhof hebben we nu beslist om daar iets aan te doen.

We zijn namelijk ingegaan op de actie “Laten we samen 100.000 bijenstruiken planten”, van imkerij De BijenVriend. In deze actie biedt de imkerij de zogenaamde Spork (Rhamnus Frangula) aan als de ultieme bijenstruik, aangezien deze struik in bloei staat van mei tot september. Hierdoor krijgen de bijen een langdurig aanbod van stuifmeel.

Vroeger werden de bast en bessen van de Spork gebruikt als laxeermiddel en was het zelfs een belangrijk bestanddeel van buskruit. Tegenwoordig is er voor de mens weinig nuttig aan de struik, wat zorgde dat hij massaal vernietigd werd, ten koste van de bij. Na de Wilg is Spork de 2de plant die in bloei komt. Dit benadrukt wederom waarom de Spork zo belangrijk is voor de bij.

We hebben beslist om met het Duigemhof deze unieke actie te steunen en 50 stuks van de Spork aan te kopen. Hiervan hebben we 45 stuks ook effectief op de site zelf gepland, in de buurt van onze bijenkasten. We hopen hiermee onze bestaande populatie goed op weg te zetten om verder te groeien.

Een gedachte over “Naast bedrijven helpt het Duigemhof ook bijen zich te versterken.

Geef een reactie